Beste Sommelier van Nederland

Zonder een enkele reden besluiten Jan-Willem’s ouders ter ere van zijn geboorte hun familie en vrienden een fles wijn cadeau te geven, wellicht is dit een voorbode voor het door wijn geïnspireerde leven van Jan-Willem. Terwijl hij nog Bestuurs- en Organisatiewetenschappen studeert aan de UU raakt hij tijdens zijn bijbaantje bij Bib restaurant De Limonadefabriek steeds meer gefascineerd door wijn, zo erg zelfs dat hij besluit te stoppen met zijn studie om zich volledig te gaan richten op wijn.

Met de kennis en ervaring die hij in de tussentijd bij verschillende wijnopleidingen heeft opgedaan besluit Jan-Willem zijn kennis te testen en neemt deel aan het NK Sommelier, waar hij bij deze eerste deelname plotsklap derde wordt. Deze prestatie blijft niet onopgemerkt en hij wordt gevraagd om bij sterrenrestaurant De Nederlanden te komen werken. Vanaf dit moment is zijn onstilbare honger naar meer wijnkennis en de bijkomende ambities geboren. Hij wil meer!

Hij besluit in 2011 de internationale opleiding WSET level 3 te volgen en wordt in 2012 voor de eerste keer Nederlands Kampioen; en mag zich twee jaar lang Beste Sommelier van Nederland noemen. Na deze overwinning verhuist Jan-Willem naar sterrenrestaurant De Hoefslag. Zijn winst betekent ook dat hij in 2013 Nederland mag vertegenwoordigen op zowel Europees als mondiaal niveau. Door goede prestaties bij zijn eerste deelname eindigt hij hoog in de middenmoot.

Tijdens deze Internationale wedstrijden ontdekt Jan-Willem een gehele nieuwe wereld, die van de Internationale Sommelerie. Hij besluit dat hij naast zijn kennis ook zijn internationale contacten wil uitbreiden en start eind 2013 aan de opleiding tot Master Sommelier, door Forbes ‘de zwaarste opleiding ter wereld’ genoemd. Sinds 1969 zijn er op dat moment wereldwijd maar 206 mensen die deze opleiding met succes hebben afgerond en de titel Master Sommelier (MS) achter hun naam mogen zetten.

Master Sommelier

Tegelijkertijd start hij zijn eigen bedrijf in wijnconsultancy, wijnimport en –verkoop. De eerste twee onderdelen van de Master Sommelier opleiding haalt hij glansrijk in een keer en wordt hier zelfs voor beloond door de Otto Hinderer MS Scholarship Award te winnen. In de tussentijd wordt hij uitgenodigd om deel te nemen aan de eerste Château & Domaines Castel European Young Sommelier Cup in Polen die hij weet te winnen. Later dat jaar slaagt hij wederom in een keer voor het derde deel van de MS opleiding en mag zich vanaf 2014 Advanced Sommelier noemen. Na zich een jaar voornamelijk op zijn eigen bedrijf te richten, beginnen ook de eerste echte voorbereidingen voor het vierde en laatste onderdeel van de opleiding; de drie losse examens tot Master Sommelier: theorie, praktijk en proeven. Als voorbereiding doet Jan-Willem in mei 2016 wederom mee aan het NK Sommelier en wint met grote overmacht opnieuw de titel Beste Sommelier van Nederland.

In oktober 2016 behaalt Jan-Willem twee van de drie laatste examens tot Master Sommelier.

Aangezien Jan-Willem zijn kennis en enthousiasme over wijn graag deelt heeft is in zijn wijnboek: ‘Dat smaakt naar meer’. uitgekomen Waarin hij de beginnende en gevorderde wijnliefhebber aan de hand neemt opzoek naar zijn of haar favoriete wijnsmaken.