Dit is de superieure wijn waar zelfs één van de beste sommeliers van droomt

Waarom de Duitsers wél wijn kunnen maken
29/12/2018

Voor Esquire schrijft de Beste Sommelier van Nederland 2012/2013 en 2016/2017 Jan-Willem van der Hek artikelen over een aantal van zijn ‘droomwijnen’, topwijnen die zo’n mooi verhaal, zo’n kwalitatieve achtergrond en zo’n overheerlijke smaak hebben dat zelfs de beste sommelier van Nederland droomt deze wijn ooit te drinken.

Het is een iconisch exemplaar uit Napa Valley.

Als je het over echte wijn-pioniers hebt, dan kan je de heer Albert Jack Brounstein (1920-2006) niet weglaten. Deze man deed dingen met wijn die toentertijd niemand eerder had gedaan. Mensen verklaren je toch vaak voor gek als je iets doet om boven het maaiveld uit te steken, en dan, tien of twintig jaar later, realiseert iedereen zich hoe ver de persoon zijn tijd voor was. Dat was de succesvolle farmacist Albert Brounstein.

Brounstein — maar vanaf nu noem ik hem ‘Al’ — deed in de jaren zestig en zeventig dingen op het gebied van wijn die nog niemand eerder had gedaan. Zo wilde hij wijnen maken in de heuvels van de Diamond Mountain, in het Californische Napa Valley, op een stuk grond waar niemand iets mee kon. Iedereen lachte hem uit omdat hij het met onkruid en bomen overwoekerde stuk land wilde transformeren tot een wijngaard.

sommelier wijn topwijnen
Al Brounstein

Toch kocht hij het in 1967. Hij vernoemde zijn estate van 70 acres groot naar het beekje dat door zijn landgoed stroomt, de Diamond Creek Vinyards. Al betaalde $ 1.500 voor één acre, wat voor die tijd een flink bedrag was. Het is een schijntje van de huidige acre-prijs, want die ligt nu gemiddeld op $ 310.000(!)

In de jaren zestig en zeventig waren de wijnen die in Napa Valley werden gemaakt in de stijl van de bekende wijnen uit het Franse Bordeaux. Het waren combinaties van verschillende druiven en ze waren vaak afkomstig van verschillende wijngaarden verspreid door de gehele Napa Valley. 

Al had een voorliefde voor Bordeaux, maar een nog grotere liefde voor de Bourgogne. De bourgondische filosofie, wat in wijntermen inhoudt dat men werkt met één wijngaard en één druif, sprak hem enorm aan. Dit wilde Al ook, alleen niet met de bekende druiven uit de Bourgogne (zoals de pinot noir of de chardonnay), maar met de cabernet sauvignon, die dan wel weer uit Bordeaux kwam.

Zijn wijnstokken (de plant waar de druif aangroeit) verkreeg hij op een niet al te gangbare manier. Het verhaal zou als Amerikaans Western-plot kunnen worden gebruikt. Al smokkelde wijnstokken van de beste wijnhuizen uit Bordeaux via Mexico naar zijn wijngoed in Napa Valley. Een illegale bezigheid die het Clint Eastwood-achtige etiket op de wijnflessen verklaard.

Diamond Creek Vinyards

Hij plantte deze stokken op vier wijngaarden verspreid over de Diamond Mountain, met elk een eigen klimaat. De ‘Gravelly Meadow’ is een koele wijngaard met veel gravel, de ‘Volcanic Hill’ is een steile wijngaard met vulkanisch as als toplaag en de ‘Red Rock Terrace’ is een wijngaard met rood ijzerrijk gesteente. Later kwam daar de minuscule wijngaard ‘Lake’ bij, die aan het water lag.

sommelier wijn topwijnen
Diamond Creek Lake 1978

Waar Al de wijn-pionier de meeste reacties op kreeg, velen vonden het schokkend of zelfs brutaal, was de prijs waarvoor hij zijn wijn verkocht. Hij was in het begin van de jaren tachtig de eerste wijnmaker die een wijn verkocht voor boven de $ 100. Hij heet: de 1978 Lake Vineyard cabernet sauvignon. 

De dure — en voor mij legendarische — wijn is afkomstig van de kleinste en koelste wijngaard van de Diamond Creek wijnboerderij en bevindt zich in het uiterste puntje van het landgoed. Dankzij de koele wind afkomstig van de Pacifische Oceaan worden de druiven hier alleen in goede jaren rijp. Die goede jaren zijn er zelden: in meer dan 40 jaar is de wijn slechts 16 keer gemaakt.

Maar wanneer alles goed samenkomt, ontstaat er een iconische wijn die een toonbeeld voor Napa Valley is. Het is de wijn-versie van The American Dream van Albert Jack Brounstein.

Aan de wijn is geen prijskaartje te hangen – het is zelfs niet meer te koop. Mensen die de 1978 Lake Vinyard cabernet sauvignon in hun wijnkelder hebben liggen zullen deze nooit te koop aanbieden, daar is hij te speciaal voor. Zelfs niet als het water hen aan de lippen staat.

Comments are closed.